Vakumointi - Vakuumiukon blogi Osa 1

Vakumointi - Vakuumiukon blogi Osa 1

Rakas päiväkirja,

Vakumointi tai toisin sanoen tyhjiöpakkaaminen. Mitä ihmettä se oikein on ja mihin sitä tarvitaan?

Intterweppi on täynnä ohjeita ja juttuja, mutta siltikään kaikki ei ole tietoisia mitä tuossa tyhjiöpakkaamisessa tapahtuu ja mitä siitä saadaan hyödyksi. Aloitetaan siitä, että jo itse nimi kertoo paljon. Tyhjiöpakkaus, eli vakuumi. Kaasun, tässä tapauksessa hapen poistaminen pussista on päämääränä. Poistamalla happi pakkauksesta estetään bakteerien eläminen elintarvikkeen pinnalla. Vakumointi pidentää huomattavasti säilyvyysaikaa, vähentää elintarvikkeen kuivumista, sekä estää ylimääräisten ”pakastimen maun” tulemisen pidempään kestävässä pakasteoperaatiossa. 

Käsi pystyyn ken myöntää anopilta saadun lihan tai kalan unohtuneen muovipussissa pakastimeen. Kuluu viikko, toinen, kuukausi, toinen, puoli vuotta, VUOSI! Nyt on se oikea hetki tehdä anopilta lahjaksi saatu herkku. ”Mitä hemmettiä, tämähän on ihan jäähileen peitossa ja haiseekin ihan pakastimelle. Ei kai me tästä mitään enää voida tehdä”. Liha roskiin ja kehutaan anopille myöhemmin, kuinka hyvää ja halpaa lähiruokaa siitä oikein tuli tehtyä. Näitä tapauksia on monia, oli kyse sitten lihasta, kalasta, sienistä tai jostain muusta. 

Tein juuri kalakeittoa ja muistin, että piru, siellähän on se syksyllä laittamani tilli minigrip -pussissa pakastimessa. Miksi, oi miksi laitoin sen sellaiseen enkä vakuumiin. Kaivoin nyt sellaisen valkoisen jäämöykyn pakastimesta vain kantaakseni sen suoraan roskiin kulkematta kalakeiton kautta. 

Minkälaisilla laitteilla ja pusseilla sitten alkuun? Ensin täytyy miettiä oma tarve paljonko vakumoitavaa tulee olemaan. Jos ajatellaan, että tuleehan sitä kalastettua silloin tällöin ja syksyllä tulee käytyä kiroamassa hirvikärpäset sienireissun ohessa voidaan koneen tarpeeksi ajatella ihan perus imevä vakuumikone. Tässä tuo imevä kone tarkoittaa käytännössä, että ilmakanavoidun pussin suu asetellaan koneeseen, luukku alas ja start. Kone imee ilmat pois vakuumipussista, sekä sulkee pussin tiiviiksi. Helppoa. Hintahaarukka näissä koneissa aina 50€:sta satoihin euroihin. Perus kotikäytössä suosittelen alkuun tuota edullisemman pään konetta, 100-150€ riippuen tietenkin käytössä olevasta budjetista ja hifistelyn tarpeesta kavereille. Satasella saa jo hyvän peruskoneen. Normaalit imevät vakuumikoneet eivät vie paljoa tilaakaan keittiön kaapissa, säästyy perhe monelta riidalta. 

Jos tulee tilanne, että tilanne riistäytyy käsistä ja hirviporukka kaataa elukkaa yhtä paljon kuin vanhainkodin letkajenkan aikana kaatuu väkeä, verkot ovat tötteröllä kalaa keväästä syksyyn ja sienimetsästä kannetaan selkä vääränä sieniä voi harkita jo kammiokoneen hankintaa. Kammiokoneessa käytetään vuorostaan sileitä vakuumipusseja, joissa ei ole ilmakanavaa, kuten tuossa imevän koneen pusseissa. Kammiokone on kooltaan isompi ja toiminta on erilainen kuin imevässä vakuumikoneessa. Kammiokoneeseen on mahdollista asettaa useita pusseja samaan aikaan, riippuen tietysti koneen ja vakumoitavien aineksien koosta. 

Käytännössä kammiokone toimii niin, että vakuumipussit asetellaan määriteltyyn paikkaan, jonka jälkeen kansi suljetaan ja ilman poisto alkaa. Kun kammio on imetty ilmasta tyhjäksi pussin suu suljetaan tiiviiksi ”liimaamalla/hitsaamalla”, eli sulatetaan ne yhteen samoin kuin imevissä koneissa. Jos hintalappua näille koneille tuumailee, niin hinnat alkavat useista satasista ja isommat koneet pyörivät jo tuhatlappusten sarjassa.

Vakuumipusseista hieman. Tuossa äsken kirjoitin jo imevän koneen ilmakanavoidusta pussista ja kammiokoneen sileästä pussista. Muista, ettei noita kahta pidä sekoittaa keskenään. Sileä pussi ei toimi imevässä koneessa ja kammiossa pruukataan käyttää sileitä pusseja hieman edullisemman hinnan ja siihen soveltuvan käyttötarkoituksen vuoksi. Kammiokoneessa voit halutessasi käyttää myös ilmakanavoituja pusseja. Paksuuksia on yleensä tarjolla 50my:stä alkaen reiluun sataseen, jopa sataanviiteenkybään.  120my:n pusseja löytyy helposti useasta paikasta hyllytavarana. Mikä sitten on oikea paksuus? 80-90my pussit toimivat hyvin tuolla kotikäyttöisissä koneissa, joissa liimausajan pituus ei ole säädettävissä. Paksummissa pusseissa voi tulla ongelmia tiiviyden kanssa, ellei liimausaika ole säädettävissä. Peruskäyttöön 80-90my:n pussit ovat oikea valinta. Kalat, lihat, sienet, juustot tai vaikkapa saunavastat talveksi menevät oikein mukavasti näissä vakuumipusseissa. Vakuumipussit kestävät myös kolhuja mukavasti ilman, että heti on reikä kyljessä. Voit laittaa vakuumipussit pakastimeen ja sulattaa vaikka elintarvikkeet pöydällä tai jääkaapissa, tehden pienen reijän pussin päälle, jotta ilma pääsee hieman sulatusvaiheessa vaihtumaan ja sulaminen on nopeampaa ja tasaista. Useimmat vakuumipussit kestävät myös mikron, sekä 95:den celsiusasteen lämmityksen esimerkiksi vedessä.

Hinta ja laatu? Hinnat vakuumipusseissa pyörivät alkaen hinnoissa aika lailla samoissa hinnoissa, riippuen nettikaupasta tai kivijalkaliikkeestä. Laatu pusseissa on hyvä, kunhan pussit ovat valmistettu Euroopassa. Euroopan vakuumipussitehtaissa on kovat laatukriteerit, joihin luottaen voi olla rauhallisin mielin tuotteen puhtaudesta ja soveltuvuudesta elintarvikkeiden säilöntään. Väheksymättä Kiinasta saatavaa tavaraa en usko, että niihin kannattaa luottaa tälläkään kertaa. Sauman liimaus- ja pakastusominaisuudet tuskin ovat näissä kinkeissä Eurooppalaisiin verrattavissa.

 

Laitan tähän alle esimerkkejä säilyvyysajoista, perus muovipussi versus vakuumipussi.



Pakastimessa (-18°)

Elintarvike  Ilman vakuumia  Vakuumipussissa
Vähärasvainen kala 6 kk 12-14 kk
Rasvainen kala 4 kk 8-10 kk
Jauheliha 4 kk 10-12 kk
Poro / Hirvi / Peura ym 8 kk 16-18 kk
Kasvikset 8 kk 24 kk

 

Jääkaapissa (+5°)

Elintarvike  Ilman vakuumia Vakuumipussissa
Tuore kala 2 vrk 3-4 vrk
Kylmäsavukala 7 vrk 20 vrk
Lämminsavukala 4 vrk 12 vrk
Riistalinnut / siipikarja 3 vrk 6 vrk
Pehmeät juustot 6 vrk 14 vrk
Pekoni 4 vrk 20 vrk

 

Huoneenlämpö (+20°)

Elintarvike  Ilman vakuumia Vakuumipussissa
Pähkinät 6 kk 24 kk
Tee 2 kk 12 kk
Kahvi 2 kk 12 kk
Leipä 4 vrk 8 vrk

 

 

Ensi ”jaksossa” kirjoittelen kalan kylmäsavustuksesta, olkaahan kuulolla ja suap näitä kirjotuksia vinkata myös kaverille. Tässä lista blogeista:

-Vakumointi / tyhjiöpakkaaminen, mitä se on?    Osa 1, luettavissa

-Kylmäsavustaminen       Osa 2, luettavissa

-Vakuumiukko henkilönä ja yrityksenä                   Osa 3, tulossa

-Savustuspurut Osa 4, tulossa

-Lämminsavustaminen Osa 5, tulossa

-Juuston kylmäsavustaminen Osa 6, tulossa

-Kalan fileointi Osa 7, tulossa

-Kalastus Osa 8, tulossa

-Kuivalihan tekeminen Osa 9, tulossa

-Ravustus Osa 10, tulossa

-Metsästys Osa 11, tulossa




-Vakuumiukko

Takaisin blogiin